NIEUWS 2023

Blauwtong
Helaas is de blauwtong niet aan onze afdeling voorbij gegaan. Ons lid Corry de Veer zat bij de allereerste bedrijven in Nederland waar het is vastgesteld. In eerste instantie leek het bij haar bij 2 zieke ooien te blijven. Maar vanaf half september kwam er vooral in regio Utrecht een explosie aan zieke dieren bij. Ook bij een aantal Zuid-Hollandse leden (dicht tegen provincie Utrecht aan) zijn er veel schapen ziek geworden en dood gegaan. 
Gelukkig zijn er ook een heel aantal leden aan deze ramp ontsnapt en wij hopen dat er in 2024 spoedig een vaccin beschikbaar zal zijn. 

Bedrijfsbezoek
Dinsdag 8 augustus, hebben we met een leuke groep leden het bedrijf van Kees en Margreet vd Heuvel in Linschoten bekeken. Broer Kees is van het melkvee en Margreet verzorgt, naast haar werk in het ziekenhuis, de kalfjes en de schapen. Begin dit jaar is er een prachtige nieuwe loods gebouwd waar de schapen van Margreet ook een prachtig onderkomen hebben gekregen. Afgelopen voorjaar hebben de ooien nog afgelamd in een tijdelijk onderkomen in de jongvee stal. Maar waren ze aan het groepshok toe werden ze verhuisd naar de nieuwe stal. Op deze regenachtige avond hadden we een prima onderkomen om de schapen en lammeren te bekijken. Margreet gaf een uitgebreid verhaal over de dieren, ingezette rammen etc. De oudere ooien hadden dmv een gekleurde stip een kenmerk van welke vader ze waren. En ook dit was voor Margreet een eyeopener dat ze van een bepaalde ram nog een vrij grote groep ooien had zitten en van andere ingezette rammen veel minder dieren had overgehouden. De lammeren waren in 2 groepen gesplitst, nakomelingen van Jetse (gefokt door Corry de Veer) en nakomelingen van een v Norel ram. Jetse is ingezet voor zijn extreem goede cijfers op groei en vruchtbaarheid. De v Norel lammeren hadden duidelijk meer bespiering.
Na afloop hebben we nog getoost op de verjaardag van broer Kees en onder het genot van een drankje en wat lekkers was het nog lang gezellig.









Reportage Jan Bogaards (het Schaap juni-juli 2023)




Zomerexcursie
Zaterdag 1 juli zijn we met 10 man/vrouw op excursie geweest. Mark Teeuw kan als hij weer eens wat anders wil als zijn hoveniersbedrijf altijd nog taxichauffeur worden. Na zijn oproep dat er nog 3 plekken beschikbaar waren in zijn auto, zat zijn auto al snel vol. Hij maakte zelfs nog een ommetje om Dick op te halen. En voor zijn passagiers Joost en Rudi was het vandaag uitproberen of ze wel een hele dag met elkaar kunnen doorbrengen. Eind juli gaan ze samen mee op Engeland reis naar de Royal Welsh show (lezersreis van het Schaap) en zullen ze wat meer dagen op elkaars lip zitten. Maar de mannen hebben er veel zin in en we zijn nu al nieuwsgierig naar het reisverslag. Ondertussen dwaal ik wat af want we gingen tenslotte op excursie.

Het programma werd aan het eind van de week nog onverwachts omgedraaid omdat onze eerste gastheer naar een begrafenis moest. Hierdoor zag Erik van Norel zijn vrije zaterdagochtend in rook opgaan, want gelukkig wilde hij de boel omdraaien en van tweede gastheer nu onze eerste gastheer zijn. We mochten eerst een paar passende laarzen uitzoeken. Leo was het niet helemaal eens met de gehanteerde maatvoering. Benieuwd of de volgende bezoekers bij de familie Norel een stel laarzen aantreft met de maat 44-. Kan afdeling Friesland hier een antwoord opgeven?
Hierna mochten we ook nog een stoel uitzoeken, droogmaken en meenemen richting schapenstal. Koffie, thee en een dikke plak heerlijke cake, oftewel het was allemaal weer zeer gastvrij en goed geregeld.  Met Erik, Chris en Wichert was de hele familie compleet aanwezig om ons het bedrijf te laten zien. Maar ook de jongste generatie van Norel was met zijn traptrekker de hele ochtend in de schapenstal present. Eerst zijn alle aanwezige rammen bekeken. Ram 2095-05262 (Nationaal Kampioen 2022) is nog steeds een plaatje om te zien. Maar ook de nieuw aangekochte ram 3996-23680 stond er prima voor en hem was niet aan te zien dat hij al 7 jaar oud is. Bij de groepshokken met volwassen rammen deden wij inspiratie op met de zelfgemaakte rammenmaskers. En ook de gekleurde oorplaatjes blijken van de eigen productielijn af te komen. Met verschillende stukken gekleurd vrachtwagenzeil, een pons en een stagaire die even niets te doen heeft is er altijd weer voldoende voorraad oorplaatjes voor een heel lammerseizoen. Nadat we alle hokken met dieren uitgebreid bekeken hebben, hier en daar nog extra informatie werd opgevraagd en telefoonnummers waren uitgewisseld voor eventuele handel was het alweer tijd geworden om richting onze lunchlocatie te vertrekken. 

Bij het van de Valk Hotel in Zwolle konden we opgaan voor het ronde tafelgesprek. En tussen de broodjes uitsmuiter en het Zwolse 12-uurtje door (die ook na 1 uur nog prima bleek te smaken, maar waarvan de pittige kip best wel heeel erg pittig was) werd er druk met elkaar gekletst. Op het moment dat we in twijfel waren of we al konden vertrekken richting ons 2e bedrijf of nog wat zouden drinken belde onze tweede gastheer dat hij klaar was om ons te ontvangen. Koffie/thee dus in Hasselt.

Hier stonden in de ruime garage alle stoelen al klaar en nadat iedereen van een drankje was voorzien vertelde onze gastheer Alex vd Linde uitgebreid over zijn schapenstapel. Pas 6 jaar is hij bezig met de stamboekfokkerij en helaas heeft hij heel recent de beslissing moeten nemen om er weer mee te stoppen. Veranderde regeltjes zorgen ervoor dat hij geen schapen meer mag houden in de omgeving van zijn andere werkzaamheden, de quarantaine stal voor fokstieren van KI Kampen. 
In het weiland bij huis liepen de 1,5 jarige en oudere rammen, gespeende oudere ooien en de in april/mei gelamde jaarlingen met lammeren. Wat een prachtige uniforme fokstapel heeft Alex al in korte tijd weten op te bouwen, met daarnaast nog hele beste cijfers in vruchtbaarheid en wormweerstand. Vanwege de droogte en weinig gras liepen alle gespeende lammeren bij de broer van Alex. Via een voor ons zeer toeristische route rondom Hasselt eindigde we op een idyllisch dijkweggetje langs het Zwarte Water.  En kwamen we in een prachtige groene wei terecht met een kudde buitengewoon soortige lammeren. Helemaal genderneutraal worden de lammeren niet behandeld op dit bedrijf want de ooitjes had links een gekleurd oorplaatje en de rammen hadden dit rechts. De lammeren met de rode plaatjes vielen wel op en dit deed één van de leden besluiten om de vader van deze lammeren richting onze afdeling te gaan verhuizen. Een ram met mooie lengte en maat, en hoge vruchtbaarheid en wormindex. Dick gefeliciteerd met je aankoop. 

Al met al hebben we genoten van onze excursie, de mooie schapen en gastvrijheid van de familie van Norel en vd Linde. Onze penningmeester, die ook een prima taxichauffeur was, was vergeten dat hij ruim voor 18 uur thuis had moeten zijn omdat hij een etentje gaf met kinders en kleinkinderen... Toen zijn echtgenote belde waar hij bleef gaf hij aan dat hij een kwartiertje later zou zijn, maar ik vrees dat er nog wel een kwartiertje extra is bijgekomen. Hopelijk mag hij de volgende keer toch weer mee als we weer met onze afdeling op stap gaan. 
Vermoedelijk was Leo als allerlaatste thuis, want hij ging bij Wilco nog schapen ophalen. Maar ik weet natuurlijk niet hoe het met taxi Teeuw is gegaan, aangezien Dick ook had aangegeven graag zo laat mogelijk richting huis te gaan. 

v Norel ramlammeren

Erik v Norel vertelt zijn verhaal

v Norel, gezoogde jaarlingen

Alex vd Linde

vd Linde, oudere ooien

vd Linde, 1,5-jarige rammen

vd Linde, ooi en ramlammeren

Reportage Maarten Picavet (het Schaap febr 2023)



Bedrijfsbezoek en ledenvergadering
De eerste activiteit van 2023 zit er weer op. We hebben op zaterdag 14 januari een bedrijfsbezoek/ledenvergadering gehouden bij de familie Laan in Woerden. Ondanks het regenachtige weer hebben we een leuke en gezellige dag gehad. Het was goed toeven in huis bij de familie Laan met koffie en heerlijke gevulde koeken. Dick wist ons op humoristische wijze te vertellen over zijn bedrijf. Een echt familiebedrijf waar de melkkoeien de hoofdfactor zijn. Maar ook de schapen en hondenpension zijn belangrijke schakels in het bedrijf. 
Hierna gaven Egbert Roordink en Gert van de Vliert van P. Bos Veevoeders ons een lezing over het belang van goede voeding tijdens de dracht en zoogperiode. Na de vragen en discussie was er tijd voor een bezoek aan de stallen. Dick heeft afgelopen herfst twee jonge Texelse rammen ingezet: 4241-12879 gefokt door Hin en 5700-56104  gefokt door Zoetelief. Dick heeft grote ooien en selecteert de lammeren die mogen blijven altijd op vruchtbaarheid (het liefst van een 3-ling) en goede groei. 
Ook de koeien hebben we bezichtigd.
Ondertussen was door een cateringbedrijf de lunch afgeleverd en de snert met broodjes lieten zich goed smaken.
Na een vlotte ledenvergadering vertrok iedereen weer huiswaarts.