NIEUWS 2016Najaarsvergadering
Alle leden van NTS-ZHU worden van harte uitgenodigd bij onze najaarsvergadering op maandag 14 november in het Wapen van Waarder, te Waarder. Aanvang 20.00 uur.

NSFO info-avonden: uitleg over nieuwe fokwaarden
Het NSFO fokwaardenproject nadert de afrondingsfase. Er zijn nieuwe fokwaarden ontwikkeld voor geboorteverloop en -gemak, geboortgewicht, vroegrijpheid, % dood geboren lammeren, gewicht op 20 weken, wormresistentie en diverse exterieurkenmerken (kop, type, bespiering, ontwikkeling etc.). De al bestaande fokwaarden voor worpgrootte, vetdikte en spierdikte zijn geëvalueerd en verder verbeterd.
De komende periode organiseert NSFO drie info-avonden verspreid over het land, om uitleg te geven over deze nieuwe fokwaarden, die berekend zullen worden voor alle rassen van een bij NSFO aangesloten stamboek. Ook zal op deze avonden uitleg gegeven worden over de nieuwe mogelijkheden in NSFO Online. U bent van harte welkom!
Deze avonden zijn:
16 november 2016: Van der Valk Hotel Cuijk, Raamweg 10, 5431 NH Cuijk
29 november 2016: Het Wapen van Waarder, Dorp 26 3466 NG Waarder
20 december 2016: Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190, 8028 PL Zwolle
Graag zien we uw aanmelding tegemoet via kantoor@nsfo.nl

Keuring Sint Oedenrode
Vanwege de extreem hoge temperaturen heeft het bestuur van Texelaarkeuring Zuid Nederland de keuring van zaterdag 27 augustus afgelast. De hoge temperaturen in de niet geïsoleerde manege zorgen voor een onplezierige en onverantwoorde situatie voor de dieren.

Bedrijfspresentatie, veiling en barbeque
Als alternatief wordt er op zaterdag 10 september voor alle schapenliefhebbers een bedrijfspresentatie, een veiling en een barbecue georganiseerd. Daarbij worden de inzenders van de keuring in de gelegenheid gesteld om een bedrijfspresentatiegroep te presenteren (maximaal 5 hokken). Tevens is er voorafgaand aan de veiling een loterij met als hoofdprijs een prachtig ooilam.
13:00 uur - Bedrijfspresentatie
15:00 uur - Veiling
16:00 uur - Barbecue
Aanmelden voor de bedrijfspresentatie of barbecue kan bij Kees van de Nieuwenhof (kvdn@planet.nl). De kosten voor de barbecue bedragen € 15,00 per persoon. Gelieve deze vooraf te voldoen op rekeningnummer NL23RABO 0160802555 t.n.v. Schapenstamboek voor Limburg en Noord-Brabant met omschrijving BBQ 2016.
Meer informatie over de veilingdieren: www.texelsheep.nl –> Mededelingen NTS.
Meer informatie over de bedrijfspresentatie of barbecue: Huub Dinghs, tel: 06-53638973.
Adres bedrijfspresentatie, veiling en barbecue:
Manege De Pijnhorst
Bremhorst 6
5491 LR Sint-Oedenrode

Premieram
Ram 2837-17968 van Jan van de Velde uit Klaaswaal is dinsdag 26 juli premieram geworden. Deze ram is gefokt door Dick Sol. Naast de keuringscommissie waren er nog een aantal belangstellenden aanwezig.
Wij feliciteren Jan van de Velde en Dick Sol met dit mooie resultaat.
Ram 2837-17968


Zomeruitstapje
Deze zomer zijn we met de afdeling Brabant-Limburg mee op stap geweest. Zaterdag 16 juli hebben we de bedrijven van Norel in Oosterwolde (Gld), Frans Keijzers in Heesch en Theo van Deijne in Zeeland bezocht. Aansluitend hebben we met zijn allen genoten van een bbq bij Theo van Deijne. Wat de aanwezigen van onze afdeling betreft een zeer geslaagde dag. En wij willen de familie van Norel, familie Keijzers en familie van Deijne bedanken voor de gastvrijheid.
(Is de diavoorstelling voor u niet zichtbaar? Bekijk de foto's dan via deze link)Dag van het Schaap
Zaterdag 11 juni is de dag van het Schaap weer geweest. In Ermelo was er veel te zien op schapengebied en ons lid Martin Dam showde er een ram met hoge index.


Voorjaarsledenvergadering
Zaterdag 6 februari is onze voorjaarsvergadering gehouden in combinatie met een bedrijfsbezoek bij Dick Sol in Zevenhuizen. Met maar liefst 27 personen was de opkomst groot. En wat kregen we een warm welkom bij de familie Sol. Zoon Daco vertelde ons over de akkerbouw tak van het bedrijf. Hierna kwam Dick aan het woord en vertelde over zijn belangstelling van de erfelijkheidsleer die ook in het verleden bij de koeien ervoor zorgde dat hij in het hele land op bedrijfsbezoek ging. In 1980 werd Dick lid van het schapenstamboek. Na een korte periode zonder schapen werd een groepje nieuwe schapen gekocht bij Helmer Jansen en hieruit is de huidige schapenstapel gegroeid. Een koppel sterke, ruime en vruchtbare schapen. Na het bezoek aan de stallen hebben we een heerlijke lunch gegeten en een korte vergadering gehouden. Familie Sol, bedankt voor jullie gastvrijheid! De leden hebben er van genoten.
(Is de diavoorstelling voor u niet zichtbaar? Bekijk de foto's dan via deze link)Dick Laan
Van ons lid Dick Laan staat een leuk artikel in het vakblad Het Schaap (jan 2016) over de export van Texelaars naar Wit Rusland.