NIEUWS 2017

Rammen beoordelen  en najaarsvergadering
Zaterdag 9 december 2017 hebben de afdelingen Zuid-Holland / Utrecht en Brabant / Limburg een gezellige dag gehad. Om 10 uur werd de dag begonnen op het bedrijf van Martin en Marjan Dam in het Zuid-Hollandse Strijen. Na een kop koffie en wat lekkers werd iedereen welkom geheten door Margreet vd Heuvel en vertelde Martin wat over zijn bedrijf. Dit jaar zijn er ruim 260 ooien door één van de 22 rammen gedekt, dus het wordt een druk voorjaar voor de familie Dam. Ongeveer 90% van de schapen zijn stamboek Texelaars en daarnaast zijn er nog wat zwarte en bonte schapen. Zij streven naar meer dan 2 lammeren per ooi. Ook de vleeslamindex is belangrijk, een snelle groei met dikke spier en sinds kort is er ook aandacht voor de wormweerstand.

Inspecteur Johan Knaap ging de eigen gefokte 2.5 jarige ram 6374-79430 met ons doornemen.  De ram werd gemeten: hoog 75, diep 36, lengte 88 en breedte voorrug 34, lendenen 23, kruis 35. En met een duidelijke uitleg werd het lineaire scoringsformulier doorgenomen.
In een paar groepjes werden hierna bij drie rammen het lineaire scoringsformulier ingevuld. Het invullen leverde al leuke discussies op en bij het nabespreken van deze drie rammen werd duidelijk dat een aantal deelnemers ook prima als inspecteur aan het werk kunnen maar op een aantal punten werd er ook flink gediscussieerd.  Al met al erg leerzaam.

Hierna begonnen we aan onze voettocht naar het 400 meter verderop gelegen knusse kroegje de Gouden Leeuw. Hier was de houtkachel flink opgestookt zodat iedereen al weer snel op temperatuur was gekomen. De snert en broodjes lieten zich goed smaken. En de dag werd besloten met de ledenvergadering van de afdelingen Brabant/Limburg en Zuid-Holland/Utrecht.

Nieuw lid
dhr R.M. den Boer uit Numansdorp van harte welkom binnen de afdeling NTS-ZHU.

A-ram voor familie Sol
Vrijdag 29 september is door de inspecteurs Marjo van Bergen en Wout Rodenburg ram 02837-97804 van fokker/eigenaar Dick Sol in het stamboek opgenomen met 90 punten voor algemeen voorkomen. De ram is geboren op 04-03-2015 op het bedrijf van D. Sol in Zevenhuizen (ZH) als 3-ling. De ram is nog steeds in eigendom van de fokker. Tijdens de zomerexcursie hebben we deze ram ook gezien (middelste hok).

Vader van de ram is NL 02619-83564, een ram gefokt bij Mts van Arkel in Kerk Avezaath (BE 88, AV 88)
Moeder van de ram is ooi NL 02837-01801, een 8-jarige ooi die inmiddels in 7 worpen 15 lammeren bracht. (BE 89, AV 89)
Grootmoeder van deze ram is de ooi waarover in het Schaap vorig jaar een mooi artikel is verschenen: ooi NL 05383-00528. Een ooi gefokt door H. Jansen uit Ommen. Deze ooi heeft haar sporen in de fokkerij verdiend, zij bracht in 11 worpen 31 lammeren, waarvan 28 levend geboren!

De balk van de ram NL 02837-97804 is als volgt: 89-94-91-89-90-85-89-90, de hoogte is 77 cm, de diepte 39 cm en de lengte 86 cm. De ram valt op door zijn imponerende ruime romp, beste bespiering en fraai type. Dit gekoppeld aan een fokwaarde voor totaal geboren lammeren van +0,15!

Dick was ook erg tevreden over hoe de rest van zijn schapen werd ingeschreven. Zijn 25 anderhalf jarige ooien kregen gemiddeld 88 punten. Zover wij kunnen nagaan is dit waarschijnlijk de eerste zelfgefokte A-ram van onze afdeling.
A-ram 02837-97804 (foto gemaakt door Marjo van Bergen)
Nationale keuring
De nationale keuring is op 19 augustus in de Oranjehal in Wenum-Wiesel (Bentweideweg 25). Aanvang keuringen om 10.00 uur. De kampioenskeuringen starten rond 13.00 uur en de verwachting is dat rond 15.15 uur de keuringen zijn afgelopen. Er zijn in totaal 755 dieren aangemeld (witte Texelaars, blauwe Texelaars en dassenkoppen).

Op 26 augustus is de keuring in Sint Oedenrode. Adres: Manege de Pijnhorst, Bremhorst 6, Sint Oedenrode.
Ons lid Sander Verboon zal in St-Oedenrode een 4-tal ram en ooilammeren inzenden.
lammeren Sander Verboon
te zien in St Oedenrode (Verboon)
Zomerexcursie
Met een groep van ruim 30 leden van de afdelingen Zuid-Holland/Utrecht/Brabant/Limburg hebben we zaterdag 29 juli een bezoek gebracht aan het bedrijf van de familie Sol in Zevenhuizen. Na een hartelijk ontvangst in één van de grote loodsen, het nuttigen van een kopje koffie en wat lekkers, kregen we van Daco en Dick enige wetenswaardigheden van het bedrijf te horen. Gelukkig werd het hierna droog en konden we de schapen gaan bekijken. Drie fokrammen waren binnen opgesteld en hieronder de mooie eigen gefokte ram 2837-17751. Deze ram heeft een vruchtbaarheidsindex van +0.31!
Hierna gingen we door naar een groep niet gelamde jaarlingen. Imponerende ooien die de belangstelling niet helemaal konden waarderen en enkele malen de rust opzochten achter in hun weiland.
De ramlammeren konden wat beter met de belangstelling overweg en lieten zich door de groep aan alle kanten goed bekijken. En ook de ooilammeren en gelamde ooien mochten we bewonderen.
Hierna was het tijd voor de lunch en hiervoor werd de Strandgaper in Zevenhuizen bezocht. Prachtig gelegen aan het water kregen we een heerlijke lunch voorgeschoteld.
De dag is afgesloten met een bezoek aan groothandel Verhoog in Zoetermeer, waar een aantal wat later aankwamen omdat we onderweg één van onze leden weer met de auto op de weg moesten helpen. Op vrijdag en zaterdag worden bij groothandel Verhoog vele schapen/lammeren aangeleverd. Bij binnenkomst worden zij gesorteerd op ooi of ram, conditie, jong of oud en allen gewogen. Hierdoor proberen ze gelijkwaardige dieren bij elkaar te sorteren en zo aan de wens van de afnemer te kunnen voldoen. Na het weekeinde worden ze geslacht in Montfoort of gaan ze weg voor export. Wij mochten vele schapen en lammeren bevoelen op vlees/vet en gewichten schatten. Nadat alle vragen van ons beantwoord waren kwam er een einde aan deze geslaagde dag. Nogmaals een woord van dank voor de familie Sol en familie Verhoog voor hun gastvrijheid en Leo Versnel voor het regelen van de hele excursie.

(op de foto klikken om het hele album te zien)

Fokwaardes bekend
Sinds woensdag 5 juli staan de fokwaardes voor worpgrootte online (NSFO online). Een fokwaarde van 0 is gemiddeld, een fokwaarde van +0.15 wil zeggen dat deze ooi gemiddeld 0.15 lam meer zal werpen in een worp dan een ooi met een fokwaarde van 0. U kunt de fokwaardes overzichtelijk op een rij zien door naar stallijst te gaan en dan rechts bovenin op de blauwe knop (genereer PDF stallijst) te klikken.

Premiekeuring
Aanvragen voor de premiekeuring rammen (zowel premie als keur) dienen voor 1 juli bij de secretaris Corry de Veer binnen te zijn. Voorwaardes voor de premiekeuring staan op blz 10-11 van het fokreglement.

Voorjaarsledenvergadering
De voorjaarsledenvergadering is gehouden op zaterdag 11 februari 2017. We waren deze dag welkom op het bedrijf van de familie Laan in Woerden. Rond 10 uur arriveerde iedereen terwijl de vallende sneeuwvlokken de omgeving steeds witter maakten. Gelukkig heeft de familie Laan een groot huis en in de gezellige kamer was het lekker warm. Na de koffie met gevulde koek vertelde Dick met passie over zijn bedrijf, waar de 90 melkkoeien op de eerste plaats staan.
Jaarlijks lammeren er rond de 30 schapen af en ondanks het inzetten van enkele andere rammen vindt Dick de fokkerij met Martin Dam rammen het meest passend op zijn bedrijf. Dick noemde Martin dan ook zijn SAP onder de schapen. SAP staat in de koeienwereld voor stieren advies programma. In een aantal van zijn schapen zit nog een vleugje swifter bloed en Dick roemde de goede moedereigenschappen die hij met het swifterbloed in zijn Texelaars heeft gefokt. Een vruchtbaar een goed ontwikkeld schaap is wat hij graag ziet.


De liefhebbers gingen ook nog bij de koeien en kalveren kijken. Hierna kregen we een heerlijke lunch voorgeschoteld gemaakt door de groene jager catering: snert met stoere boterhammen en vanillevla toe.
De dag werd besloten met de voorjaarsvergadering.

Reservekampioen in St Oedenrode
Dick Sol had een geweldige dag op de rammenkeuring in St Oedenrode op zaterdag 28 januari 2017. Zijn eigen gefokte ram 2837-17751 werd 1a geplaatst en later uitgeroepen tot reservekampioen bij de oudere rammen. Ram 2837-97804 werd 1b geplaatst. Familie Sol gefeliciteerd met dit succes!
ram 2837-17751 reservekampioen in St Oedenrode