NIEUWS 2015


Najaarsvergadering
De najaarsvergadering zal gehouden worden op donderdag 3 december in het Wapen van Waarder.

Co van Eijk
Na een kort ziekbed is ons lid Co van Eijk overleden op 13 september. Co was een echte liefhebber van de Texelaars en zeer trots toen zijn eigen gefokte ram in 2013 de titel premieram kreeg toegekend. De afdeling NTS-ZHU zal Co missen en wenst de familie van Eijk veel sterkte toe.

Nationale keuring
Zaterdag 22 augustus is er weer een nationale keuring gehouden in de Oranje hal in Wenum Wiesel (Apeldoorn).  Martin Dam, Kees Verkaik en Co van Eijk hadden dieren aangemeld voor de keuring. Helaas moest Co van Eijk vanwege ziekte verstek laten gaan. De dag was prima georganiseerd, veel publiek, zeer goede kwaliteit dieren met waardige kampioenen.  Martin Dam  had 1c met schaap met ooilammeren, 1b met schaap met 3 ooilammeren en 1d met 4 tal oude ooien. Cees Verkaik was 1b met 4 tal ooilammeren en 1i met 1 jarige ram.
(Is de diavoorstellling voor u niet zichtbaar? Bekijk de foto's dan via deze link)

Keuring St Oedenrode
De keuring van Witte en Blauwe Texelaars in St Oedenrode is gehouden op zaterdag 15 augustus in manege de Pijnhorst te St Oedenrode.  Martin Dam en Sander Verboon waren namens onze afdeling met dieren aanwezig zijn. En een ooi van Martin deed mee aan de veiling. De kampioensdieren brachten op de veiling goede prijzen op. Hoewel Martin's dieren een hele hoge vruchtbaarheidsindex hebben werd dit op de veiling niet helemaal gewaardeerd. Sander Verboon stond met het tweetal ramlammeren  1d  en met de ooi met lammen 1c. Uit dit hok was de ooi en een ramlam aangestipt. De ooi voor het kampioenschap oudere ooien en het ramlam mocht meedoen voor de selectie van de beste 10 ramlammeren.
(Is de diavoorstelling voor u niet zichtbaar? Bekijk de foto's dan via deze link)

Zomerexcursie
Zaterdag 25 juli heeft de afdeling ZHU weer de jaarlijkse zomerexcursie gehad. Alweer de 10e keer dat voorzitter Margreet vd Heuvel deze heeft georganiseerd. De hele week was het prima weer geweest, maar de weersvoorspelling voor deze zaterdag was niet geweldig. Twintig leden reden en/of carpoolde naar  het Brabantse land. Rond 10 uur waren de meeste gearriveerd in Aarle-Rixtel om de Texelaars van Mathee Kamp te bewonderen. Mathee had ook het weerbericht gevolgd en de schapen binnen opgehokt. En hoe! Lammeren en ooien keurig uitgesorteerd per ram en meestal de ram ernaast. Overal hingen papieren met informatie bij de hokken, echt super. Mathee heeft verschillende 'Sol' rammen gebruikt. Ook collega fokker Kees van Nieuwenhof had een aantal van zijn blauwe Texelaars voor ons bij Mathee neergezet. Mathee houdt zo’n 40 Texelaars rondom landgoed Croy. Naast de Texelaars houden ze ook nog Wolmerino’s op het landgoed. De wolmerino’s zijn het hele jaar bronstig en gaan al vroeg bij de ram zodat ze in november al lammetjes hebben. Charlotte Pompe, voor vele bekend van de studie over de toekomst van het NTS, had Mathee bij het vele werk geholpen. Toen we hoorde dat afdeling Limburg/Brabant en wat belangstellende uit Luxemburg ook nog langs zouden komen voelde wij ons iets minder schuldig over het werk dat Mathee en Charlotte hadden verzet om ons te verwelkomen.
Hierna gingen we naar Herberg de Brabantse Kluis voor een heerlijke lunch en een kort bezoek aan de bijbehorende stallen met vee.
In de middag werden we welkom geheten bij Wout en Mia Verstraten in Boekel. In verband met het weer gingen we eerst de wei in om de schapen te bezichtigen, want het was weer even droog. Ook hier was veel werk verzet. Alle ramlammeren van ram 5700-19096 (Zoetelief) hadden een nummer om de nek hangen. En wij kregen een prachtig geplastificeerd papier met informatie over de dieren. Wout en Mia hebben 27 witte en 3 blauwe Texelaars en 1 fokram. Ook hier zat 'Sol' bloed in de schapen. Bij Wout is het schapenvirus actief geworden toen hij op 5-jarige leeftijd een schaap van zijn opa kreeg. Toen het weer nat en stormachtig werd kregen we binnen nog een presentatie en enige uitleg over het bedrijf. De liefde van Mia voor fotograferen (van schapen) was ook duidelijk zichtbaar want er hingen prachtige collages van de schapen van alle seizoenen van het jaar!
Wij hebben ons zeer welkom gevoeld in het Brabantse land en bedanken, Mathee, Charlotte, Kees, Wout en Mia voor de geweldige ontvangst die wij bij jullie hebben gehad. De terugreis was nat en stormachtig en mogelijk hebben een aantal leden wat moeten omrijden door afgesloten wegen en/of omgewaaide bomen.

(Is de diavoorstelling voor u niet zichtbaar? Bekijk de foto's dan via deze link)
Premieram aanvraag
U kunt een verzoek indienen voor de aanvraag van een premieram. Deze moet uiterlijk 1 juli bij de secretaris binnen zijn.

Algemene ledenvergadering NTS
De ALV van het NTS wordt gehouden op zaterdag 30 mei om 10.00 uur in partycentrum de Aker in Putten (Fontanusplein 2, 3881 BZ). Alle leden zijn welkom en er is een gezamenlijke lunch. Ivm met de lunch kunnen de leden zich tot 25 mei aanmelden bij de afdelingssecretaris Corry de Veer. Alle leden hebben hier een mail of brief over gehad.
Aangemeld zijn: Margreet vd Heuvel, Martin v Rijn, Sander Verboon, Wim v Dijk, Martin Dam, Dick Sol, Adri v Gent, Ko v Eyk en Corry de Veer

Algemene ledenvergadering afdeling ZHU
Zaterdag 24 januari 2015 is de algemene ledenvergadering gecombineerd met een bedrijfsbezoek bij Wilco van de Vaart in het Utrechtse Tienhoven. Helaas zorgde het weer voor behoorlijk gladde wegen waardoor enkele leden op het laatst besloten om thuis te blijven. De ontvangst bij Wilco was zeer goed en na de koffie met lekkers en het verhaal van Wilco lekker warm binnen in huis kon vooral de jonge generatie van de Vaart niet wachten tot we naar de schapen gingen. In de aangebouwde stal, achter de ligboxenstal van de koeien, was een prachtige ruimte voor de schapen. Alle schapen keurig gesorteerd op vader in aparte hokken.
(Is de diavoorstelling voor u niet zichtbaar? Bekijk de foto's dan via deze link)


Hierna gingen we naar de vergader / lunch locatie Het Olde Regthuys in Tienhoven, waar de lunch uitermate goed verzorgd was.